Hannu Rajaniemi

Hannu Rajaniemi (Ylivieska, Finnország, 1978. március 9. –) finn író, aki a science fiction és a fantasy zsánerben szokott alkotni. Egyaránt ír angolul és finnül. Jelenleg Skóciában él, Edinburghben, és saját innovációs cégét, a ThinkTank Maths-et vezeti.


Az Oulu-i Egyetemen szerzett diplomát matematikai fizikából, majd további tanulmányokat folytatott a Cambridge-i Egyetemen, és később Ph.D minősítést szerzett az Edinburgh-i Egyetemen húrelméletből. Egy ideig a finn haderőnél teljesített szolgálatot kutatóként.

Edinburgh-i tanulmányai alatt csatlakozott egy írókörhöz, Writers' Blochoz, ahonnét a híres sci-fi szerző, Charles Stross is kikerült. Ekkor kezdett el angolul írni. Novellái több antológiában is felbukkantak 2003-óta. Deus Ex Homine című írására figyelt fel későbbi ügynöke, John Jarrold.

Rajaniemi 2008 októberében vonta magára a figyelmet, mikor ügynöke leszerződtette egy trilógiára regénye első huszonnégy oldalának elolvasása után. A trilógia első darabja, a Kvantumtolvaj 2010 szeptemberében jelent meg a Gollancznál Angliában, 2011 májusában pedig az USA-ban is kiadta a Tor Books.  A kritikai siker sem maradt el, hisz 2011-ben jelölték a Locus-díjra „Legjobb debütáló regény” kategóriában. Folytatása, a Fraktálherceg 2012 szeptemberében látott napvilágot Angliában, Amerikában pedig 2012 októberében adták ki.



Díjak és elismerések

2012 Tähtivaeltaja-díj, a legjobb finn sci-fi regényért. Ezt a díjat a Kvantumtolvajjal nyerte meg.

2011 Science Fiction & Fantasy Translation-díj novella kategóriában, melyet a szerző angol nyelvre fordított "Elegy for a Young Elk" című története nyert meg.

2011 Locus-díj jelölés a Kvantumtolvajért.




Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hannu_Rajaniemi
Share on Google Plus

About Unknown

Író, Könyvblogger, Fantasy, Skandináv krimi, Tea, Japán, Távolkelet
    Blogger Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése