On Sai - Scar


Kiadás: Könyvmolyképző kiadó, 2013
Oldalak száma: 528
Sorozat: Szivárgó sötétség

Fülszöveg:"Scar körül sok a titok.Titok a vallása, mert kereszténynek született egy olyan világban, ahol a kalózok megnyúzzák, a császáriak pedig agyonlövik a hívőket. Titok, hogy szerelmes Artúrba. Titok az álma, amit követve navigátornak áll.

Artúr körül sok a halál.
Előbb azt hiszi, Scar meghalt, kétségbeesésében csatlakozik egy keresztény csempészhajóhoz, és az űrben bolyongva egyre mélyebben megismeri a sötétséget. Mikor úgy érzi, minden kegyetlenséget megtapasztalt, megtudja, hogy Scar nem halt meg. Hanem áruló lett.

Don körül nagy a csend.
A renegát mentál önkéntes száműzetéséből figyeli a világ eseményeit, ám az ijesztő dolgokról nem beszélhet senkinek. Hallgatása mögött más is lapul: egy titok, és egy régi, fájó szerelem emléke.

Lucy körül nagy a rend.
Don egykori társa majdnem hibátlan. A világegyetem egynyolcadának ura, aki a végső tökéletességet keresi, gyűlöli az érzelmeket és a vércseppek gömbjében lapuló számot. Könyörtelenül kiiktatja mindazt, ami nem illik a társadalom rendjébe.

Ők négyen furcsa események sodrában találják magukat. Fogalmuk sincs, ki vagy mi mozgatja a szálakat.
Lehet, hogy pusztán játékszerek Isten és a Gonosz kezében?
Létezik egyáltalán szabad akarat?
A szerelem, melyet elpusztítottál magadban, pislákolhat-e még a másikban?
Egyvalaki sejti csupán, hogy ők négyen alkotják a tengelyt, melyen megfordul az emberiség sorsa.

A regény a Szivárgó sötétség sorozat első kötete."


Történet
Egy világ, ahol kereszténynek lenni bűn.
Érdekes téma sci-fi közegbe ültetve. Ez volt az első általam olvasott könyv, ami a vallás szemszögéből is felvázolta a jövőt. Isten létezése és személye napjainkban is okoz problémákat, a jövőben pedig egyenesen bűn kereszténynek lenni. A szereplők kétségei által felvetődik az örök kérdés. Létezik-e Isten?
A keresztények üldözése és a társadalom felvázolása remekül sikerült. Izgalmas a mentálok létezése, és egyre csak bonyolultabb lesz minden.
A stílusa könnyen bevehető, nincsenek túlmagyarázások és mégis minden megérthető, a helyszínek egyediek, a leírások életre keltik a világot.


Karakterek

Scar karaktere először csak egyszerű, menekülő lánynak tűnik, aki besokall a körülötte zajló eseményektől, és megrendül a hite Istenben, és az új közegben már nem is fordulhat hozzá. Tudja, hogy keresztényként nem szabad lelepleződnie, mégis belevág az ismeretlenbe. Némi hasonlóságot éreztem a Calderonból ismert Tainaval, abban, hogy mindketten navigátorok akarnak lenni mindenképp, de ettől függetlenül teljesen élvezhető volt a karaktere.

Artúr a fiú, akibe szerelmes Scar, és akinek esküvője előtt menekült a bolygóról. Artúr végül nem nősül meg, egy hajóra szegődik el, miután Scart halottnak hiszi. Az utazások során megismerkedik a kalózok világával és megtudja, hogy Scar életben van. Semleges karakterként könyveltem el, nem éreztem különlegesnek, annak ellenére, hogy bizonyos szálakat és embereket pont ő általa ismerünk meg a történetben.

Don a mentál társadalom tagja, azonban merőben más elveket vall, mint a legtöbben. Az elejétől kezdve eléggé szimpatikus volt. A különcsége okozná a vesztét, de harcol a lányért, az emberek jogaiért, és sok mindent megtudhatunk általa a társadalmukról is. Kiderül, milyen fontos szerepe van a közösségben, amit mindenki titkol. Kíváncsi vagyok, mi lesz még vele.

Lucy szintén mentál, a börtönében felügyeli a rabokat. A mániákus fel-alá járkálása kissé Calderon kapitány kávé kavargatását jutatta eszembe, de hát minden nagy stratégának kell valami mánia.

Az On Sai-tól már jól megszokott részletesen felépített világot ismerhetjük meg a könyv által, ahol a szálak összegabalyodnak, de a végén minden értelmet nyer.

Kíváncsian várom a folytatást.
Share on Google Plus

About Unknown

Író, Könyvblogger, Fantasy, Skandináv krimi, Tea, Japán, Távolkelet
    Blogger Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése