Robin Sloan - Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Kiadás: Gabo, 2013
Első kiadás: Mr. Penumbra's 24-hours Bookstore, 2012
Oldalak száma: 360
Fordító: Bori Erzsébet

Fülszöveg:
"A Nagy Recesszió kiveti pályájáról Clay Jannont, a kezdő San Franciscó-i webdizájnert - hogy a véletlen szerencsének, a puszta kíváncsiságnak és a majmokéval vetekedő létramászási tehetségének köszönhetően Penumbra úr nonstop könyvesboltjának éjszakai műszakjában kapjon új állást. De néhány nap múltán Clay gyanítani kezdi, hogy ez a bolt még annál is rejtélyesebb, mint amit az elnevezése sugall. Kevés vevő jön, de ők visszatérően, és ők sem vásárolnak semmit, hanem obskúrus köteteket "kölcsönöznek ki" az üzlet eldugott sarkaiból, valamilyen bonyolult, régóta fennálló rendszer szerint, amelyet a gnómszerű Penumbra úr irányít. Lehet, hogy a bolt csak fedőszerv?
Clay hamarosan belekezd a vásárlói szokások átfogó elemzésébe, és a barátait is bevonja a felderítő munkába. Ám amikor Penumbra úr elé tárják a felfedezéseiket, kiderül, hogy a titkok messze a könyvesbolt falain túlra vezetnek."


Az alapötlet tetszett, ahogy az egész történetet a könyvekre építette és egy könyvesbolt volt a kiinduló elem.  A párhuzam is megnyerő volt, a manapság egyre jobban népszerűségét vesztett papírkönyvek és a Google cég hatása között, de mégis olyan módon, hogy az élvezhető maradt. A szerzőnek természetesen nem ez a célja a könyvvel.

Egy érdekes, kalandos regény, amit végig érdeklődéssel olvas az ember, és mindig ki-be járkál a könyvek és a számítógépek világa között.  Kikapcsolódást ad és egy kicsit elrugaszkodhat az olvasó és belevetheti magát a könyvek világába.

Az elején még nem igazán tudtam, mit akar kihozni a történetből a szerző, de ahogy a különleges olvasók és a „szekta” megjelent, már tudtam, hogy valami izgalmas fordulatot vesz a könyv.

Clay az egyik főszereplőnk. Az ő dolga, hogy kibogozza a szálakat, a könyvesbolt új éjszakai eladója, ex programozó. Persze felötlik a kérdés, minek egy könyvesboltba éjszakai eladó. Ó nagyon is szükséges és erre ő maga is rájön. A karaktere nem igazán különleges. Egyszerűen csak egy kíváncsi férfi, aki próbálja megtartani az új állásást a nehéz világban, de ugyanakkor meg akarja fejteni az éjszakai vendégkör titkát is, és megmenteni az öreg úr boltját és becsületét. Nem igazán hagyott bennem mély nyomot.

Penumbra pedig a rejtélyes öregember, aki természetesen nem egy egyszerű idős úr. A lelkesedése az ügy iránt megnyerő, ahogy az is, hogy egyáltalán nem ítéli el a technikai fejlődést, bár természetesen az ő életében még nem a gépek az uralkodók. A számítógépe is a régebbi fajta és a telefonja sem ultra modern.

Igazából nem bántam meg, hogy elolvastam, mégsem tudom betenni a kedvenceim közé.

A történet E/1-ben íródik, Clay szemszögéből, amivel semmi baj, de a megírás módja… nem igazán volt nyerő a számomra. Amik igazán nem tetszettek, az ugrások.

Kíváncsi vagyok, mióta dolgozik itt.

 - Már öt éve vagyok a cégnél – mondta.

Zavart, hogy az egész regényen keresztül tulajdonképp ki nem mondott kérdésekre kapta meg a válaszokat.


Ezt a negatívumot leszámítva azonban kellemes olvasmány volt.
Share on Google Plus

About Unknown

Író, Könyvblogger, Fantasy, Skandináv krimi, Tea, Japán, Távolkelet
    Blogger Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése