Marissa Meyer - Cinder

Kiadás: Alexandara kiadó, 2012
Első kiadás: Cinder, 2012
Oldalak száma: 432
Fordító: Bujdosó István
Sorozat: Holdbéli Krónikák

Fülszöveg:
"Százhuszonhat évvel a negyedik világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra... Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van... Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőjárműveket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás "nemzetbiztonsági ügy". Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet."


Már a címből is sejteni lehet a történetet.

Holdbéli krónikák 1. része.

Hamupipőke a jövőben.



A mostohalány, a zsarnokoskodó gyám, a herceg. Mindez új környezetben.

A fő konfliktus mégsem a mostoha és a gyám között van.

A világot sújtja a járvány, az ellenszert pedig természetesen az egyáltalán nem szívlelt Holdlakók királynője nyújtja át ezüst tálcán, cserébe a házasságért.

Cinder immunis a járványra, mégis mindenki titkolózik előtte.

Cinder kiborg, ráadásul még Holdlakó is, mint később kiderül.

Ahogy a nagy titokra fény derül, már sejteni lehet a történet végét.

Rejtőzködnie kellene, mégis lebukik.

Nem akar megjelenni a bálon, mégis el kell mennie.

Tündérek helyett egy robotja van, Iku, aki mindig mellette áll.

Az első rész végén pedig Hamupipőke börtönben végzi.

Ennek tetejében még az is kiderül, hogy Cinder nem más, mint Levana testvére, akiről azt hitték, meghalt.



Annak ellenére, hogy egyértelmű, mi lesz a vége, a történet érdekes.

A fő hangsúly Cinder és a herceg közötti kapcsolatra fektet hangsúlyt, illetve a herceg és a Holdlakók királynője közti tárgyalásra.



Cinder személyisége egészen megfelel az elnyomásból kitörni vágyó lányéval. Szabadulni akar a mostohájától, miközben megismerkedik a herceggel. Szíve szerint elmenne a bálba, de nem teheti, azon az estén tervezte a szökést.

Az országa érdekében mégis megjelenik. Ez okozta a vesztét.



Kai herceg apja halála után a koronázásra készül. Esze ágában sincs elvenni Levana királynőt, de háborút sem akar szítani. Cinder nyomában jár. Próbálja meggyőzni, hogy vele tartson a bálba. Kétségbeesett, elkeseredett. A tanácsadója sem könnyíti meg a helyzetét, próbálja a helyes útra terelgetni az újdonsült uralkodót, de ezzel csak még nagyobb nyomást gyakorol rá.

Kai jóképű, kedves. Tipikus szívtipró forma. Különösebben nem lopta be magát a szívembe. Semleges a számomra.



A függővég egy jó történet végén mindig jó fogás. Így biztosra lehet venni, hogy az olvasó lerágja a tíz körmét a következő rész megjelenéséig.


Összességében várom a folytatást.
Share on Google Plus

About Unknown

Író, Könyvblogger, Fantasy, Skandináv krimi, Tea, Japán, Távolkelet
    Blogger Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése