Diane Haeger - A rivális

Kiadás: IPC könyvek, 2012
Első megjelenés: Courtesan, 2006
Oldalak száma: 540
Fordító: Varga Tibor

Fülszöveg.
"Nagy ívű történet egy figyelemre méltó asszony összeütközéséről korának társadalmi szokásaival. Kiváló jellemrajzokban és történelmi részletekben gazdag, izgalmas könyv." - (Romantic Times) A francia történelem egyik legszebb és legőszintébb szerelmi története. I. Ferenc francia király szemérmetlenül buja, intrikákkal teli udvarának világa egészen más, mint az a csendes, vidéki élet, melyet Diane de Poitiers a néhai férje oldalán megszokott. Az özvegy, aki még mindig fiatal és gyönyörű, visszatér az udvarba, ahol Anne d'Heilly, a király féltékeny szeretője azonnal harcba száll ellene. Diane már-már megfutamodna a fúriaként rá támadó nő elől, amikor rátalál az egyetlen emberre, aki megvédi a kegyenccel szemben: a király második fiára, a fiatal Henrik hercegre. Barátságuk szenvedélyes szerelemmé mélyül. Henriknek az udvar politikai érdekei miatt feleségül kell vennie Medici Katalint, a pápa csúnyácska unokahúgát. A herceg viszont kitartóan küzd Diane-ért, aki az iránta tanúsított lojalitásával a később királlyá koronázott Henrik megbízható szövetségese lesz. Hűségéért az uralkodó kastélyt ajándékoz neki. A királyi gyermekek taníttatását és gondozását is irányító asszony az udvarban olyan jelentős pozíciót ér el, hogy amikor III. Pál pápa aranyrózsát küld Medici Katalinnak ajándékba, nem feledkezik meg Poitiers hercegnőről sem, aki egy igazgyöngyökkel kirakott nyakláncot kap tőle. "Lebilincselő regény. Garantálom, hogy éjszakákon át fennmarad majd, mert ezt a könyvet nem tudja letenni." - (Affaire de Coeur)”


I. Ferenc francia király uralkodásának idejében játszódik a regény. Igyekszik korhűen bemutatni az udvar életét, az ország helyzetét, és ez sikerült is neki.
Henrik és Katalin kapcsolata is nagy hangsúlyt kap Diane, a szerető szemszögéből.
A feszültséget remekül tudja érzékeltetni a leírásokkal. A karakterek közt feszülő ellentétek lenyűgözőek. teljesen magába szippantja az embert a történet.
Szerelem, romantika, szórakozás egy könyvben.

A karakterek remekül kidolgozottak, Diane személyével mindenki együtt tud érezni, a király szeretője pedig pontosan olyan, akit könnyen el lehet ítélni.
Diane személyében kifejezetten tetszett, hogy egy erős nőt ismerhetünk meg, aki nemeshez méltóan viseli a megaláztatásokat, miközben ő maga is szervezi ellentámadásokat. A szerelme a herceggel nem éppen idilli, de pont ez tette érdekessé a történetet. 

A helyszínek varázslatosak, a kastély, az apróbb részletek kidolgozottsága… teljesen lenyűgözött, ugyanakkor a sok leírás közben néha úgy éreztem, az írónő átesett a ló túloldalára. Az aprólékos szemléltetések és néhány ismétlődő esemény unalmassá tette a könyv olvasását. 


Abszolút ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is szereti a történelmet, és érdekli a francia királyi udvar élete.
Share on Google Plus

About Asae Beate

Író, Könyvblogger, Fantasy, Skandináv krimi, Tea, Japán, Távolkelet
    Blogger Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése