Leigh Bardugo - Árnyék és csont


Kiadás: Könyvmolyképző Kiadó, 2014
Első Megjelenés: Shadow and Bone, 2012
Oldalak száma: 374
Fordító: Varga Csaba Béla
Sorozat: Grisa trilógia


Fülszöveg:
Alina ​Starkova sosem várt túl sokat az élettől. A határháborúk során elveszítette a szüleit. Árvaként csupán egyvalakire számíthatott. Egy másik kis földönfutóra, Malra, a legjobb barátjára. Ám mostanra már rá sem számíthatott. Mindkettőjüket besorozták hazájuk, Ravka anyácska hadseregébe. A két fiatalnak életveszélyes küldetésre kell indulnia az Árnyzónába. Ezen az iszonyatos helyen a földöntúli sötétség az úr, ahol valósággal hemzsegnek az emberevő szörnyetegek. Amikor támadás éri a katonai konvojukat, mindannyiuk élete veszélybe kerül. Ám Alina ekkor olyan titokzatos erőnek adja tanújelét, amiről mindaddig még ő sem tudott. A csodálatos megmenekülés kiszakítja a hétköznapok világából.. . Meg sem áll a fővárosig, az uralkodó udvaráig, ahol az árva lány is a Grisa testvériség tagja lesz. Vezetőjük, a titokzatos Kom úr úgy véli, Alina az, akire oly régóta vár Ravka sokat szenvedett népe. A legfőbb varázsló szerint az Alinában rejtőző erő képes lesz elpusztítani az Árnyzónát. A cári udvar fényűző forgatagában sokan Kom úr új kegyeltjének tartják a lányt, aki csak nehezen tud beilleszkedni Mal nélkül. Miközben hazája egyre nagyobb veszélybe kerül, feltárul előtte egy hajmeresztő összeesküvés. Dönteni kell. Szembeszáll a birodalom leghatalmasabb nagyuraival? Egyedül a múltja mentheti meg… hogy Alina megmenthesse a jövőt.


Elmondható rólam, hogy igen ritkán fordul elő, hogy egy könyvet a legnagyobb hype alatt olvassak el, amikor épp mindenki azzal foglalkozik, és a csapból is az folyik. Egy időben kifejezetten az volt a cél, hogy vagy előtte, vagy utána vegyem meg a könyvet, amikor már egy teljesen másik regény volt a köztudatban inkább.
Nehéz persze az ilyesmivel kalkulálni, ha éppen egy sorozatról van szó.
Az Árnyék és Csont pedig az a könyv, ami még mindig fut, még mindig olvassák, várják a részeket az olvasók, de az első kötet azért már nem annyira felkapott. Aki megtehette, már elolvasta.
Aztán amikor hozzám is eljut, és elolvasom, akkor vagy rájövök, hogy tényleg megérdemelte a nagy felkapottságot, vagy pedig szerintem a süllyesztőbe való.

Most két évvel a megjelenése után az Árnyék és Csont hozzám is eljutott, és igen hamar a könyv végére is értem.
Az eleje kissé lassan indul be, de megismerhetjük a főhősünket, és a főbb szereplőket.
Az orosz környezet kifejezetten tetszett a fantasyba ágyazva, ilyen ritkán kerül a kezeim közé.
Az alaphelyzet a már jól megszokott YA, amikor a fiatal lány rájön, hogy mekkora erő lakozik benne és ezért majd jól megmenti a világot. És egy jó ideig Alinában sem lehetett többet látni, mint a szokásos árva főhős karakter, aki nem akarja elfogadni, hogy mi a „sorsa”, de a végén csak szembeszáll a sötét erőkkel és megmenti a világot. Vagy mégsem…
Viszont a körítésnek hála mégis élvezhető, és izgalmas a regény, beszippantja az olvasót a stílus, és Alinától sem mentem a falnak sőt, néha izgultam is még érte, ami kifejezetten nagy előnye a műnek.
A másik fontos karakter az Éjúr volt, aki biztos, hogy sok lány szívét elrabolja olvasás közben, az elrejtett kis utalások ellenére is.
Mal és a többiek viszont leginkább elvesztek a süllyesztőben. Rengeteg karaktert megmutatott nekünk az írónő, és biztos vagyok benne, hogy még nagy jelentőségük lesz később, de egyelőre nem igazán ragadták meg a figyelmemet, egy-két kivétel van csupán, akikről remélem, még olvashatok később is.

A másik dolog, amiért kifejezetten tetszett a könyv az az erők rendszere. A Grisák, Korporálok, Étherálok és Matyeriálok csoportjai, illetve az egymáshoz fűződő viszonyuk.

Az apró kis súrlódások és a háttérben készülődő dolgok is csak fokozták a feszültséget, így, bár nem körömrágósan lett befejezve az első könyv, mindenképp neki fogok kezdeni a folytatásnak, mert várnak még ránk izgalmak, és talán fordulatok is.


Utolsó mondat:

Meg persze arra, hogy új élet vár rájuk a tenger túlsó partján.
Share on Google Plus

About Unknown

Író, Könyvblogger, Fantasy, Skandináv krimi, Tea, Japán, Távolkelet
    Blogger Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése