Cassandra Clare - Hamuváros

Kiadás: Könyvmolyképző kiadó, 2014
Első megjelenés: City of Ashes, 2008
Oldalak száma: 416
Fordító: Kamper Gergely
Sorozat: A Végzet ereklyéi











Fülszöveg:
Clary Fray másra sem vágyik, csak hogy végre ismét normális életet élhessen. De vajon mi számít normálisnak, ha valaki démonokat pusztító Árnyvadász, az édesanyja varázslattal előidézett kómában fekszik, és egyszerre vérfarkasok, vámpírok meg tündérek nyüzsögnek körülötte? Clary szívesen töltene több időt legjobb barátjával, Simonnal, csakhogy az Árnyvadászoktól nem szabadulhat – főleg nem jóképű, ámde bosszantó, újonnan megtalált bátyjától, Jace-től. Clary csakis úgy segíthet édesanyján, ha felkutatja a rossz útra tért Árnyvadászt, Valentine-t, aki talán őrült, bizonyosan gonosz – ráadásul az édesapja. Amikor a Végzet Ereklyéi közül a másodikat is ellopják, a félelmetes Inkvizítor Jace-t gyanúsítja. Lehet, hogy a fiú tényleg elárul mindent, amiben hitt, és az apja mellé áll?”



Még mindig nem dobtam hátast a csodálattól, de határozottan jobbra sikeredett, mint a sorozat első része.
A stílusa még mindig olvasmányos, lehet vele haladni, és ez nagy előnye a regénynek. Az írónő képes arra, hogy úgy írjon, hogy az olvasó előtt megelevenedjenek a dolgok, de a karakterekben nem igazán erős. A Pokoli szerkezetek trilógiában már sokkal jobban bánik a szereplőkkel, de itt még nem megy neki

Az inkvizítor és Jace közötti feszültség az egész regény mozgatórugója, itt már nem is annyira Valentine volt a félelem/ izgalom mozgatója, hanem a két szereplő közötti harc. Ez nem rontott az élvezeti értéken, de egyértelmű volt, hogy az Inkvizítor sajátos okok miatt haragszik, és ez volt az ok is, ami miatt Jace-re haragudott.

A regény legjobban kidolgozott része a hajón megírt csatajelent. Pörgős, akciódús, és teljesen jól megírt rész lett, de ez sovány vigasz volt csupán az addig elvezető útig. De tény, hogy a nagy harc, mint jelent jól sikerült, ezt nem lehet elvenni tőle.
Bár közben is voltak apró részletek, amik igazán ötletesre sikeredtek. Mint például a Malakiás-konfiguráció vagy a különböző démonok.

Clarytől és Jacetől még mindig a falat kapartam olvasás közben, ha megtehettem volna, átlapoztam volna minden részt, ahol ők vannak. A dráma kettejük között, (Tudniillik, hogy elvileg testvérek) cseppet sem drámai. Egyszerűen a szenvedésük annyira hiteltelen, hogy az már fizikai fájdalmat okoz szinte, de a Clary és Simon közötti szerelmi… szenvedés sem üt annyira, mint az írónő tervezte.

Simon…
Oké, mondjuk ki. Cassandra képtelen ártani a gyengébb férfi karaktereinek. Ugyanezt eljátszotta Jemmel is a Pokoli szerkezetekben. Nem hagyta meghalni, néma testvér lett belőle, aztán meg halandóként látjuk ismét.
Itt is ugyanez történt csak pepitában még.
Simon vámpír lett az előző rész beli kis affér miatt, de persze iszik egy árnyvadász véréből, és máris nem szenved a kriptaszökevények sanyarú sorsától.

Alapvetően még mindig nem lopta be magát a történet a szívembe, és nem is fogok a harmadik rész után kapni rögtön, de idővel be fogom fejezni a sorozatot, főleg kedvenc boszorkánymesterünk miatt. Magnus Bane még mindig a kedvenceim között van.





Idézet:
„ – Ez azt jelenti, hogy farkassá változol, és megeszel?
– Azt biztosan nem. – Luke felállt, és a kukába dobta az üres dobozt. – Rágós lennél, és nehezen emészthető.
– Viszont kóser – jegyezte meg vidáman Simon.

– Feltétlenül bemutatlak néhány zsidó lükantrópnak.”
Share on Google Plus

About Unknown

Író, Könyvblogger, Fantasy, Skandináv krimi, Tea, Japán, Távolkelet
    Blogger Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése